Може ли туристите в Гърция да останат жадни и некъпани? Този въпрос

...
Може ли туристите в Гърция да останат жадни и некъпани? Този въпрос
Коментари Харесай

Прогноза: Настъпващото лято ще бъде особено критично

Може ли туристите в Гърция да останат жадни и некъпани? Този въпрос сега съществено вълнува хотелиерите по гръцките острови в Егейско море, където от няколко години царува хронична суша. Повечето туристи считат за нещо изцяло естествено, че могат да взимат душ по няколко пъти дневно и че вода ще има задоволително, написа Герд Хьолер в публикация, оповестена в разнообразни немски вестници, измежду които " Райнише Пост ", " Берлинер Моргенпост "  и " Щутгартер Нахрихтен ".

Авторът изяснява, че от ден на ден пари са нужни, с цел да се задоволят потребностите на туристите от прясна вода, а в същото време никнат от ден на ден хотели и вили с плувни басейни и туристите се множат. Затова по доста от островите имат огромни компликации в това отношение, има заплаха от изключителна обстановка.

Заместник-кметът на Наксос се оплаква пред локално гръцко радио, че водните ресурси са на привършване, а потреблението на вода през първите три месеца на 2024 към този момент е повишено с 28%. В резервоарите в този момент имало едвам към 12% вода спрямо количествата от преди година.

" Настъпващото лято ще бъде изключително сериозно. Докато потреблението на вода непрестанно пораства, предходната зима валя доста по-малко – наклонност, която продължава към този момент от три години ", написа немският публицист и цитира изказването на метеоролога Костас Лагувардос: " 2023 година беше изключително неприятна за Цикладите. Една-две години без задоволително превалявания – и ето ти го казусът ", споделя шефът по изследователската активност в Националната обсерватория в Атина.

Герд Хьолер отбелязва, че в следствие от сушата, запасите с вода привършват и в дребното язовири на островите - на Миконос да вземем за пример двата огромни резервоара били към този момент празни, пише DW.

" Месните хора на Цикладите от много време са привикнали да пестят водата, но масовият туризъм промени картината. В същото време туристите не трябва да бъдат стряскани с апели да се пести вода. Скъпоценната течност през днешния ден е нужна не толкоз за водопой или за поливане – тя се стича в басейните и в джакузитата ", пише създателят и прецизира, че на остров Санторини от 2020 година потреблението на вода се е повече от удвоило, а на Миконос се е вдигнало с 38% сред 2021 и 202 година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР